Radioamaterska škola u Zvjezdanom selu 2007

 

Sve je počelo u kišnu subotu 8. prosinca u osam sati za kad je dogovoreno okupljanje ispred Radiokluba “Kaštilac” u Kaštel Gomilici. Mame su dopratile dične nam juniore što nije za čuditi se jer su neki od njih prvi put u životu otišli prespavati izvan svoje kuće. Naš vozač Ante manirom iskusnog profesionalca je potrpao stvari u lijepi novi Opel kombi i poveo kolonu automobila prema Zvjezdanom selu. U splitskoj trajeknoj luci smo pokupili goste iz prijateljskog Radiokluba “Vidova Gora”, Dubravka i Petra, 9A3AGS. U koloni su još bili brižni nastavnik tehničkog odgoja iz škole OŠ “Knez Trpimir” Zoran Vukić te Radojka, XYL našeg predsjednika, sa autom punim tehnike i hrane.

Mosor nas je dočekao tmurno i maglovito. Na vrhu Makirina iznad Sitna Donjeg, gdje se nalazi zvjezdarnica Zvjezdano selo, puhalo je jako jugo uz gustu sitnu kišu a magla je ograničavala vidljivost na samo desetak metara. Iskrcali smo se i na brzinu unijeli stvari u objekt gdje su nas dočekali ljubazni domaćini, Tomislav Nikolić i Tomislav Sorić, zvani Tomo br1 i Tomo br2.

Poslije pozdravnih riječi predsjednika Udruge Zvjezdano selo, Tomislava Nikolića, prionuli smo radu. Juniori su raspakirali antene i uređaje, Petar, 9A3AGS i Rolando, 9A3MR su montirali postaju u prostoriji koju su nam ustupili domaćini a Radojka je pripremala ručak. Požrtvovni 9A3AGS je po gustoj kiši postavio dipol za 40-metarski opseg, srećom je ponio rezervnu odjeću. Nakon nepunih sat vremena pozivna oznaka našeg kluba, 9A1CIG odjeknula je na opsegu. Mladi operatori koji su položili ispit prije godinu dana su nestrpljivo čekali da dođu na red i da pokažu koliko su naučili. Njihovi prijatelji koji tek trebaju položiti sa zanimanjem su sve to pratili.

Poslije ručka odgledali smo tri kratka filma o ARG, amaterskoj radiogoniometrij, proizvedena i producirana od strane Hrvatskog radioamaterskog saveza. Polaznici klupskog tečaja za operatore “P” razreda su filmove odgledali sa izuzetnim zanimanjem…sve pohvale autorima.  Kako se vrijeme malo poboljšalo postavili smo ARG predajnik i upoznali tečajce sa osnovnim elementima ARG tehnike.

Kako se bliži suncostaj, dan je vrlo kratak i u 17 sati smo već bili nazad u toploj dnevnoj prostoriji. Tomo Sorić je pripremio predavanje o astronomiji koji su naši dječaci odslušali bez daha. Slike udaljenih planeta, zvijezda i galaksija su se smjenjivale na zaslonu projektora i trebalo nam je vremana da se vratimo u stvarnost nakon upaljenog svijetla.

Nakon večere smo provirivali vani ne bi li se vrijeme smilovalo i oblaci iznad nas rastvorili…oko 2100 sat zvijezde su provirile kroz oblake. Stampedo dječijih nogu uz zavojite stepenice, mnogo pari znatiželjnih očiju, kupola se otvara a večernje nebo osuto zvijezdama nas  ostavlja bez daha. Tomo br2 pokreće veliki teleskop koji nam omogućava da vidimo planete Sunčevog sustava kao da su nam na dohvat ruke. Fascinantno.

Poslije napornog dana nije trebalo puno čekati da se oči sklope. Iako su se pronijele glasine da će se navečer održati tulum u spavaonici, par minuta strogoće je bilo dovoljno junaci pozaspu. Prvak u disciplini brzog padanja u san je bio 9A3AGS kojemu je trebala 31 sekunda da zahrče.

Nedjeljno jutro je osvanulo okupano poluoblačno, toplo i bez ikakvog vjetra. Osvanuo je i Ivica 9A6KWN, voditelj tečaja za operatore, zajedno sa svojim juniorom Nikom. Plan je bio poslije doručka organizirati trening ARG na padinama Mosora ali nas je velika postrojba lokalnih lovaca razvijenih u strijelce odvratila od tog nauma. Ne bi zgodno bilo da neki lovac umjesto lisice ustrijeli “lovca na lisicu”. Umjesto toga, upriličili smo trening KMT ARG na heliodromu nadomak Zvjezdanog sela. Svi polaznici tečaja kao i stariji operatori su se okušali u traženju lisice prekrivenim očima. Nakon treninga upriličeno je interno prvenstvo kluba. Radoslav, 9A3BMR je iskoristio svoje iskustvo i osvojio prvo mjesto našavši predajnik za 37 sekundi. drugoplasirani je bio Anton Tadin sa 42 sekunde. Kako su vremena ostalih bila preko 1 minute održano je “pripetavanje” između Radoslava i Antona. Radoslav je pobjedio sa 2:1 a sva vremena su bila oko 35 sekundi i samo su nijanse odlučile.

Do 17 sati kad je po nas trebao doći Ante sa kombijem iskoristili smo za slobodne aktivnosti. Razgledali smo okolicu dalekozorom, spremali ručak a poseban je užitak dječacima bilo igrati se “na kukala” po ogromnom zdanju.

Proveli smo dva prekrasna dana, zahvaljujemo našim domaćinima i nadamo se brzom ponovnom susretu u novim akcijama.

 

Komentari su zatvoreni.