Radioamaterska škola Zvjezdano selo Mosor 2008

 

Nakon godine dana ponovo se začula galama polaznika tečaja za “P” razred prostorijama i hodnicima impozantnog zdanja Zvjezdanog Sela Mosor, opservatorija koji se nalazi na vrhu Makirina na obroncima Mosora u blizini Splita.

 

 

 

 

Škola za mlade tečajce koju smo organizirali prošle godine pokazala se jako uspješnom jer se, uz znanja neophodna mladim
radioamaterima, stekao i duh zajedništva što svaku zajednicu pa tako i radioklub, čini uspješnom.

Kao i prošle godine, na vrh nas je kombijem odvezao šofer Ante vozeći polako i oprezno jer je kombi bio pun a sa stanovišta prometnih zakona i prepun. U Selu su nas dočekali tajnica ZOTK Maja Novaković, voditelj objekta Tomislav Nikolić i svima dragi Tomo Sorić, domar objekta. Nakon raspakiranja stvari tečajci su, vođeni malo starijim operatorima, postavili inverted V antenu za 3.5 i 7 MHz te radiopostaju Kenwood TS2000s. Kako je, uslijed nestabilnih vremenskih prilika, prijetila kiša u drugom dijelu dana i cijelu nedjelju, subota je iskorištena za učenje i trening ARG-a.
Prvo se na heliodromu učio KMT ARG a zatim je far skriven u vrleti Mosora pa su najbolji i najspremniji krenuli u potragu za njim. Pokazalo se da strmi tereni nisu nikakva zapreka za naše juniore. Poslije ručka su iskorišteni zadnji traci Sunca da se protegnu noge po obližnjim vrhuncima a po povratku u Zvjezdano Selo tečajci su pogledali film o ARG-u i predavanje o asteroidima, meteorima i meteoritima kojeg je održao Tomo Sorić povodom meteorskog roja Geminidi kroz kojeg je naš planet upravo prolazio. Bilo je lijepo u toploj prostoriji gledati začudne slajdove na velikom zaslonu i slušati zanimljivo izlaganje našeg Tome dok su se napolju rojili oblaci i zametala svježa bura. Popodne su nam u posjetu došli Joško, 9A4KL i nastavnik PTO škole “Knez Trpimir” Zoran Vukić i ostali s nama do kasno u noć. Ante, 9A3BOB je napravio par destaka CW veza u UBA Winter contestu a u 2300 su se junaci zavukli u krevete i pali u zasluženi san nako napornog dana.
Buđenje u nedjelu je trajalo iznenađujuće kratko, svi su bili na nogama već u 8:30, jutarnja higijena se obavila sa dva prsta a doručak se pojeo “s nogu”. Kako je puhao jaki istočnjak aktivnost se odvijala u zatvorenom, u prostoriji gdje se nalazila postaja. Stariji operatori 9A3BOB i 9A3CPS su demonstrirali rad na radiostanici a 9A3MR je govorio o osnovama radioamaterskog rada, HAM-spirita i antenskoj tehnici. Vrijeme ručka je došlo učas, ostalo je još malo vremena da Ivica, 9A6KWN pokaže par akrobacija zmajem od papira dok Tomo skuha ručak. Nakon ručka ostalo je da se skinu antene, demontira PPS i očiste spavaonice. Još jedan zanimljivi vikend je prošao u trenu…

 

 

 

 

Komentari su zatvoreni.