Hrvatski ljetni kup 2010

Početkom srpnja Radio klubKaštilac
tradicionalno odlazi na portabl lokaciju
da bi sudjelovao u Hrvatskom kupu/Tesla
memorijalu.
Nakon prošlogodišnjeg izleta na Hum/o.
Vis ,ove godine ponovno smo se vratili
starom uporištu: Promini.
 
 
 

Početkom srpnja Radio klubKaštilac” tradicionalno odlazi na portabl lokaciju da bi sudjelovao u Hrvatskom kupu/Tesla memorijalu.

Nakon prošlogodišnjeg izleta na Hum/o. Vis,ove godine ponovno smo se vratili starom uporištu: Promini.

Pakiranje je otpočelo nekoliko dana prije polaska. U klupski kombi je ukrcana gomila opreme: postaje, ispravljači, rotatori,stupovi, antene, tasteri, laptopi, šatori, kreveti i još “mali milijun” sitnica koje možda neće zatrebati ali ih je dobro ponijeti sa sobom…tko nosi ne prosi.

Avantura je startala u petak, 2. srpnja u 16 sati, na zbornom mjestu ispred kluba našli su se Rolando 9A3MR, Ivan 9A3CIB, Frane 9A3CGH i Jure 9A3DKT, ugurali se u prepuni kombi i krenuli malom cestom preko Zagore. U Drnišu smo posjetili policijsku postaju i prijavili svoj boravak narednih dana na vrhu Promine, Čavnovci. Sa ceste Drniš-Oklaj mali odvojak desno vodi prema planinarskom domu i nakon par kilometara uskog asfalta osvanusmo na grubom makadamu, ispresjecanom vododerinama koje su nakon kišne zime i još kišnijeg proljeća dobro ispresjecale put. Nakon pola sata drmanja dokopali smo se vrha, pričekali Antu 9A8RA, malo se odmorili te potom postavili šatore i napuhali zračne krevete.

Nakon ugodno svježe noći i kave “progleduše”  pristupilo se postavljanju antena: 2x18el DJ9BV za 2m 20 el DL6VU za 70cm i 20 el yagi za 23cm. Novost u odnosu na prethodne godine je bilo niskošumno pretpojačalo za 2m sa BFP196 YU1AW dizajn. Predviđena je bila montaža pretpojačala pri antenama ali je Murphy umješao prste, iako je sve naizgled bilo u redu, pretpojačalo nije radilo a ni SWR na predaji nije bio dobar. REW14 relej koji je trebao odraditi glavni posao optužen je za izdaju a cjelokupna kupusana je premještena u prijemnu granu pri postaji (naravno TX/RX grane na TS2000 su razdvojene) i pojačalo je proradilo. Poslije se pokazalo da je LNA bio uključen cijeli kontest i da je izdržao jak signal E7DX koji je bio na samo 60ak km. Za ispravan redoslijed uključivanje brinuo se sekvencer kojeg je razvio 9A3MR a za rastjerivanje komaraca pojačalo sa GS35b po shemi neizbježnog YU1AW .

Ekipa se pojačava, dolaze Brane 9A3DDI, Vinko i poseban gost Zik VE3ZIK, jedan od najvećih radioamatera  i klupska legenda Ivan 9A5DI. Početak natjecanja na 2m protječe dobro ali je prijem na UHF-u izuzetno loš, vjerovatno posljedica jakih smetni sa nedalekog odašiljača. Zato je užitak raditi na 2m uz osjećaj da je prijem dobar i da se čuje svaka postaja koja nas doziva.

Natjecanje završavamo sa 272 veze u logu i skoro 130 tisuća poena što je najviše što smo ikada napravili. Šteta što nismo uspjeli napraviti nešto više na 70 i 23 cm.

Avanturu zaključujemo oproštajnim pićem u kafiću Mustang u Drnišu uz obećanje: dogodine na istom mjestu.

U akciji su sudjelovali: Zik VE3ZIK, Kruno 9A3COL, Ivan 9A5DI, Ante 9A8RA, Želko 9A7IJV, Brane 9A3DDI, Vinko, Ivan 9A3CIB, Frane 9A3CGH, Jure 9A3DKT i Rolando 9A3MR.

Komentari su zatvoreni.