Kamp zvjezdano selo 2009

Jučer je započeo s radom radioamaterski kamp.Zvjezdano selo Mosor.

 

Zbog velikog zanimanja polaznika, broj je ograničen na njih 25 koji su došli iz svih dijelova Hrvatske: Samobora, Dubrovnika, Čakovca, Zadra, Šibenika, Zagreba, Velike Gorice, Križevaca… Ono što posebno veseli su i četiri curice među njima. Na otvaranju kampa polaznicima i domaćinima se obratio doajen splitskog radioamaterizma Tomislav Dugeč, 9A2AA, zaželjevši svima ugodan boravak i dobru zabavu do kraja tjedna.

Pod vodstvom voditelja kampa Rolanda Milina, 9A3MR, isti dan je postavljena i postaja koja će se pod znakom 9A0HRS javljati za vrijeme trajanja kampa. Aktivnosti i sadržaja bit će dosta, ali Rolando je obećao da će nam svaki dan poslati po neku informaciju pa vas pozivamo da otvorite ovu vijesti i narednog dana te na dnu potražite najnovije informacije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9A2AA na otvaranju

 

 

 

PRVI DAN

Počelo je “oštro”… Buđenje u 06.50, a potom rastezanje i ostale ranojutarnje aktivnosti do 07.30 kad se ekipa okupila u blagovaonici na doručku. Nastava je trajala sve do 13.00, a polazinci su podijeljeni u tri grupe koje su se izmjenjivale na različitim predavanjima.

 

Popusta nema, večera, a potom opet nastava od 19.00 do 21.00 sat. Nakon toga ekipa je imala sat vremena slobodno, jer je u 22.00 zasviralo povečerje. Da li je održana i tradicionalna noćna bitka jastucima i je li perje letilo po Zvjezdarnici, možda saznamo sutra…

 

 

 

 

 

 

DRUGI DAN

…kampa je započeo konfuzno, jutro nas je zateklo bez
električne energije što samo po sebi nije neki problem da
nedostatak energije za sobom ne povlači nedostatak tekuće
vode. Može se zamisliti što to znači za jutarnju higijenu.
Stoga je jutarnje buđenje umjesto u 06.50 odgođeno za 08.00 sati,
što je naišlo na prešutno odobravanje polaznika kampa.

Kako struja nije došla ni tada, nakon brzinskog doručka odrađen je
izlet na obližnji vrh i izvor u njegovoj blizini.
Srećom, u 10 sati je došla struja pa se moglo otpočeti sa
dnevnim programom. Nažalost, program se protegao i u popodnevne
sate pa je otpao predviđeni odlazak na plažu

Nakon kratkog popodnevnog odmora i večere odrađen je sat
ponavljanja, a poslije toga smo promatrali planet Jupiter,
njegove satelite i crvenu mrlju na njegovoj površini te pred
spavanje odslušali predavanje Zorana Kneza, astronoma.

 

Pogled na “nedaleki” Jupiter ublažio je nestašicu vode u Zvjezdanom selu

 

 

TREĆI DAN

Nakon dva dana teoretiziranja došao je dan da se iskušaju goniometri u pravoj akciji. ARG instruktor Zdenko 9A3UJ je izdržao cijelo prijepodne na suncu i tesao buduće ARG majstore.

 

Teoretski dio elektrotehničkog tečaja se također bliži kraju pa nas narednih dana čekaju uzbudljivi praktični radovi. Ne treba napominjati da se odgovori na pitanja za ispit P razreda skoro znaju napamet

 

 

 

 

 

 

 

Poslije ručka je kompletna postava otišla na izlet u Split, đir po gradu i kupanje na popularnim Bačvicama. Bačvice su tako dobro “sjele” da je neke polaznike trebalo tjerati iz mora. Atmosfera je opuštena, neki su stekli i nadimke (Dewey, Truba Jerihonska, Bežični Mojsije…). Slavili smo i Gregorov rođendan, uz obilne porcije sladoleda.

 

 

 

 

Sve je manje teorije a sve više praktičnog rada. Kroz jutro su polaznici trenirali ARG ali su ovog puta snažne lisice bile skrivene po kamenjaru u okolici brda Makirina. Iako su neka imena na internoj kladionici kotirala prilično visoko konačni rezultat je u prvi plan izbacio polaznike koji se po prvi put sreću sa ARG prijemnicima.
Također je došlo vrijeme da polaznici pokažu svoju spretnost u praktičnom radu iz elektronike. Pod UV lampom su izradili štampane pločice za kristalni oscilator dok se jedna skupina samoinicijativno odlučila za malo složeniji sklop 2W FM predajnika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poslije ručka izlet na plažu Brzet kod Omiša. Dok su najzagriženiji ostali u Zvjezdanom selu da dovrše svoje
predajnike opušteniji dio ekipe se okušao u skokovima sa stijene

 

 

 

 

 

 

 

 

Poslije večere je proradio prvi oscilator na 3.57 MHz kao i onaj na 89 MHz. Čestitke konstruktorima.
Za desert jedno lagano predavanje iz astronomije..i spavanje…

 

 

PETI DAN

Jutro je počelo uzbudljivo, finalnim obračunom u ARG-u. Kompletna postava kampa sjatila se na helidromu da pokažu što su naučili u ARO (amaterska radio orjentacija). Bodovi osvojeni danas i oni osvojeni prethodnih dana u “velikom” ARG-u odlučili su pobjednike.

Mlađi juniori

1. Leon Kresina Karačić
2. Ivana Karačić
3. Josip Karačić

Stariji juniori

1. Petar Kir Hromatko
2. Tino Herljević
3. Josipa Karačić

 

 

Nakon natjecanja nastavio se rad na praktičnom radu iz elektronike i tečaju za P-razred da bi se nakon ručka otišlo, naravno, na kupanje.Poslije večere C grupa je nastavila sa lemljenjem i novi su oscilatori veselo prooscilirali na 3.575 MHz dok oni iz B grupe ponavljali za sutršnji ispit za P razred.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Breaking news…

u 2145 sa radom je otpočela radijska postaja ZSM na 87.6 MHz konstruktora Tina Herljevića i Mihaela Francekovića

 

ŠESTI DAN

 

Draga nacijo…

Sa žaljenjem obavještavamo da je došlo do zastoja u internetskoj komunikaciji sa Zvjezdanim selom, a kako je  ekipa poslije polaganja ispita “partijala” do sitnih jutarnjih sati, nadamo se da će uobičajena doza dnevnih događanja uskoro biti dostupna i svima koji prate dnevne izvještaje na ovom portalu kad društvo junačko malo dođe sebi.

 

 

Jutro protkano nervozom, osvanuo je dan ispita za P razred. Pristupi su različiti, netko uči do posljednjek trenutka, netko nehajno odmahuje rukom, ali je nervoza zajednička svima. Ispiti su isprintani u 4 grupe, polaznici razmješteni po velikoj sali…neka trka otpočne.

Ispitu je pristupilo 17 polaznika i svi su položili. Neki sa skoro stopostotnim uspjehom (Karlo Grulović i Tino Herljević), dok je par njih dobro preznojilo komisiju…a i komisija njih.

 

 

 

Nakon ispita je nastupilo olakšanje, ustaljeni raspored je “olabavljen”, dovršeni su posljednji kristalni oscilatori pa Ivica, 9A6KWN, upriličuje demonstracije CW veze s nedalekog izvora koristeći lisičar i kristalni oscilator kao RTX u BK modu, dok je korespodent bio 9A3MR iz ZSM. Interesantno je da se u vrijeme održavanja veze par stotina Hz iznad čula nepoznata MO5 “lisica” !?! Pripreme reprezentacije?

 

 

 

 

ZSM je posjetila i ekipa iz RK “Kaštilac” Ante 9A8RA, Željko 9A7IJV i Duško 9A5ANB koja je na zvjezdarnici postavila EchoLink opremu.

Poslije ručka što drugo nego kupanje na nedalekom Brzetu. I oni koju se do sada ustručavali pokazali su zanimljive skokove sa petmetarske stijene. Neki od skokova, nažalost nezabilježeni kamerama, bili su vrlo maštoviti i glasni. Skakačima se pridružio i Ivica 9A6KWN jednim krasnim saltom unazad s blagom distorzijom kičme…

 

Nakon večere je upriličena mala svečanost dodjela nagrada najuspješnijima i prigodni pokloni domaćinima, astronomu Zoranu i kuharici Snježani. Rolando 9A3MR (aka dr. Lang) zadovoljan obavljenim poslom proglašava tulum i ukida zloglasnu obavezu odlaska na spavanje u 2300.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Novopečeni radiomateri se uključuju u YO contest sa 30ak QSO-a. Veza bi bilo i više da ih QRN nadolazeće oluje nije potjerao s postaje u 0300.

Svemu dođe kraj pa je tako i ovo za mnoge nezaboravno druženje završeno u nedjeljno jutro 30. kolovoza. Nakon vesele noći momci i cure su spakovali svoje stvari i posliej doručka poako krenuli svatko na svoju stranu…

 

 

ZSM 2009
« od 3 »

Komentari su zatvoreni.